Kamilof86, pokaż on te opony na jakimś zdjęciu i jak są założone na aucie, będzie łatwiej coś powiedzieć.
Zmiana z samochodu ciężarowego 4os z kratką na osobowy 5os
Zwiń
X
-
Zmiana z samochodu ciężarowego 4os z kratką na osobowy 5os
Witam, zakupiłem octavię z 2009 roku FL w kombi z kratką zarejestrowany na 4 osoby. Przed rejestracją chciałbym przerobić go na samochód 5 osobowy bez kratki, żeby zarejestrować już go na osobowy. Czy zna może ktoś w Kielcach jakiś serwis czy stację kontroli która zrobi to w miarę tanio? Czy robił to ktoś może w Kielcach? Jeśli tak to prosiłbym o info gdzie i za ile. Czy w oryginale (znaczy w wersji osobowej) przy środkowym siedzeniu jest zagłówek?, bo z tego co wiem samochód musi mieć pas dla piątej osoby i zagłówek jeśli występuje w oryginale.
Dzięki wielkie za pomoc i przepraszam jeśli w złym dziale.
-
-
R@F, pofłotówka, ile to ma na liczniku nabite? wygląda ok ten wóz.
Ja miałem kiedyś seia z vana (w 2005 roku) przerobione na osobowego, czyli "gorzej" bo z 2 osobowego na 5 osobowego. Wszystko było zamontowane jak kupiłem go już (fotel, pasy, zagłówki i półka tylna). Przed rejestracją pojechałem na stacje, facet zajrzał , pooglądał, i wystawił jakiś dokument, że auto jest 5 osobowe. Tu nie ma zależności jaka stacja, na to jest jakaś stała stawka. 7 lat temu z tego co pamiętam takie badanie kosztowało coś chyba koło, albo trochę ponad 200 zł. Ale to niezbyt aktualne dane :wink:
Komentarz
-
-
138k km przejechane, ostatni serwis przy 136k km w czerwcu tego roku. No właśnie podzwoniłem do kilku stacji i serwisów i mam sprzeczne informacje. Za sam przegląd z papierami wołają od 200zł w góre, za zdjecie kratki i przegląd z papierami od 330zl. Jedni mówią że można samemu zdjąć, inni że musi to wykonać warsztat. No i chciałbym wiedzieć jakie muszę mieć dokładnie papiery jak już będzie przerobiona do rejestracji, żeby czasem nie jechać na darmo bo czegoś tam stacja czy serwis mi nie dali.
Komentarz
-
-
przykładowe info w tym temacie http://www.rejestracjasamochodu.pl/u...go-na-osobowy/O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
auto ze zdjęcia to motor 2.0 a nie 1.9 tak jak w ofercie. nie widziałeś oznaczenia na klapie. to jest zdjęcie poglądowe. podejdź do tego z odrobiną realności
Komfort:
el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, komputer, tapicerka welurowa, kierownica wielofunkcyjna, czujnik parkowania
gdzie ta kierownica MF???
Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66, § 1. Kodeksu Cywilnego. Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia.
?????
Komentarz
-
-
auto ze zdjęcia to motor 2.0 a nie 1.9 tak jak w ofercie. nie widziałeś oznaczenia na klapie. to jest zdjęcie poglądowe. podejdź do tego z odrobiną realności
Komentarz
-
-
R@F, Według oznaczenia na klapie to jest 2.0 TDI jak napisał anthrax. Przyjrzyj się temu samochodowi dokładniej. Albo ktoś miał za "małego" i tak się dowartościował, albo ktoś cię w wała robi.
Swoją droga to ciekawe, bo ja tez mam OII FL cięzarowe, ale zarejestrowane na 5 osób z pasem i zagłówkiem. Kupno sierpień 2010Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piocielR@F, Według oznaczenia na klapie to jest 2.0 TDI jak napisał anthrax. Przyjrzyj się temu samochodowi dokładniej. Albo ktoś miał za "małego" i tak się dowartościował, albo ktoś cię w wała robi.
Swoją droga to ciekawe, bo ja tez mam OII FL cięzarowe, ale zarejestrowane na 5 osób z pasem i zagłówkiem. Kupno sierpień 2010Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Acha czyli raczej problemu z przerobieniem na osobowy nie powinienem mieć. Co do samego auta to nie wiem co tam było z nim robione bo w aso niema żadnej wzmianki, jedynie z czujnika wyczytałem że był cały malowany ponownie, znaczy od listew po dach (bez dachu) i szpachlowany w jednym miejscu (lewy przedni błotnik). Reszta wydaje się być ok. Jedynie się trochę niepokoje silnikiem bo ma oznaczenie BXE, ale słyszałem że z tym różnie bywa. No nic wracam do domu. Dziś zdejmę kratkę jak mi się uda a jutro podjadę na stację i napiszę później co i jak. Dzięki wielkie za pomoc, a jakbyście mieli jeszcze coś ciekawego do powiedzenia to zapraszam, chętnie poczytam
Komentarz
-
-
po pierwsze primo: stacje dzielą się na podstawowe i okręgowe.
po drugie primo: stacja podstawowa nie ma "praw" do tego typu badań. zrobi to tylko stacja okręgowa.
po trzecie primo: nie jedź do pierwszej lepszej stacji, bo nic to nie da jak sugeruje sew1981. Stacja ma być Okręgowa a nie podstawowa.
Przykłady w mojej okolicy:
Podstawowa:
Okręgowa
Komentarz
-
-
Sprawa wygląda tak, dzwoniłem do stacji (zwykłej) i powiedzieli że wydadzą mi bez problemu komplet dokumentów potrzebnych do zarejestrowania jako samochód osobowy(koszt 200zł), jak się pytałem czy oni mi odkręcą kratkę to powiedzieli że lepiej żebym przyjechał już z odkręconą, tylko żeby był komplet pasów i zagłówków, chyba że nie dam rady to oni coś wykombinują . Więc dziś po robocie odkręciłem kratkę i jutro jadę na stację (zwykłą bo w okręgowej powiedzieli mi 2 razy tyle), zobaczymy co powiedzą jak przyjadę. Na szczęście mam komplet pasów i zagłówków Jadę z kratką zdemontowaną więc jak mi powiedzą że sami muszą rozkręcić to na szybko ja założę i powinno być po problemie Jutro wieczorem napiszę co i jak.
Komentarz
-
-
Dzida, a to tego nie wiedziałem. moim zdaniem nie przywiązywałem wagi jaki to rodzaj stacji, to było parę lat temu, nie pamiętam, mogę się mylić. A sugerowałem bardziej ceny, że winny być takie same według taryfy.
Mi robili ten tańszy przegląd, nie wiem kto montował elementy, gość ze stacji tylko "oblookał" czy wszystko gra z nimi i wystawił papier.
Komentarz
-
-
Byłem dziś na stacji, która jak się okazuje jest też zakładem naprawczym, wszystko załatwione, dostałem następujące dokumenty:
- oświadczenie że oni dokonali zmian konstrukcyjnych w pojeździe (wyjęcie kratki którą defakto sam wyjołem) i że zamontowano pas i zagłówek (były już na miejscu), uwaga kolesia "jakby co to ja tego nie robiłem tylko oni bo mi nie wolno"
- zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej tego zakładu
- opis zmian dokonanych w pojeździe (wymontowanie kratki i zamontowanie pasu z zagłówkiem)
- zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym
na dwóch ostatnich dokumentach czyli na przeglądzie i oświadczeniu o zmianach widnieje pieczątka OKRĘGOWEJ stacji kontroli pojazdów. Dzwoniąc do nich myślałem że jest to zwykła stacja a nie okręgowa. Całkowity koszt 180zł (gdyby to oni musieli wyjmować kratkę cena była by większa). Jutro jadę go zarejestrować, zobaczymy czy będzie wszystko ok. Oczywiście napisze co i jak.
[ Dodano: Czw 23 Sie, 12 09:59 ]
c.d.
I że tak powiem "d..a". Ze zmianą samochodu ciężarowego na osobowy poszło wszystko ok, ale wyszło co innego. Okazuje się że dane na tabliczce znamionowej nie zgadzają się z danymi z homologacji, przez to nie mogę zarejestrować samochodu. Ale sprawę skierowałem już do Skody i maja to poprawić, bo to błąd producenta. Muszę czekać, z tym że pojawia się pytanie ile mam czasu na zarejestrowanie samochodu, bo nie wiem kiedy to Skoda załatwi i czy czasem nie przekroczę jakiegoś terminu?? I jeszcze jedno pytanie, czy muszę zgłaszać kupno samochodu w urzędzie skarbowym skoro mam wystawioną fakturę??
Komentarz
-
-
na przerejestrowanie auta masz 30 dni od daty zakupu ale chyba sporadycznie zdarza się żeby policja się przyczepiła jeśli jest po terminie (pod warunkiem, że masz oczywiście aktualne OC i przegląd)
co do zgłaszania zakupu auta do US - jeśli masz fakturę wystawioną przez płatnika VAT nie musisz nic zgłaszać, to płatnik odprowadza podatek
Komentarz
-
-
Serwis Skody zmienił mi tabliczkę znamionową. Pojechałem jeszcze raz do stacji kontroli i tam wystawili mi kwit że teraz dane się już zgadzają. Ze wszystkimi dokumentami pojechałem zarejestrować autko. Wszystko się udało, teraz tylko czekam na dowód rejestracyjny.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. Temat można zamknąć.
Komentarz
-
Komentarz